1374439,14 metres: DistĂ ncia de Dunkerque a Formentera calculada durant l'estudi de l'estĂ ndard del metre.
Font: Bayart, Pierre, El MeridiĂ Blau. Editorial Mediterrania Eivissa. Ref. 9788492951130 https://www.llibres.cat/product/204492/el-meridia-blau-el-meridia-de-formentera
Info: http://www.euro-senders.com/rutes/web_cas/notes/notes_meridiaverd.htm
Altres fotografies 3D: http://ximateix.blogspot.com.es/2012/04/fotografies-estereo-de-barcelona.html
Stat CatalĂ : EstadĂstiques dels usos lingĂ¼Ăstics del catalĂ a les Illes Balears.
Resum
Existeixen les veritats, les mentides i les estadĂstiques.
"Essencialment, tots els models [estadĂstics] estan equivocats, perĂ² alguns sĂ³n Ăºtils" [ho va dir: George EP Box]. L'estadĂstica com a ciència ens proporciona eines per a la recopilaciĂ³, anĂ lisi, representaciĂ³ i interpretaciĂ³ de dades.
Les dades estadĂstiques es poden analitzar de centenars de maneres diferents, cadascuna de les quals pot donar a entendre conclusions properes a la veritable realitat o deduccions completament allunyades de la mateixa realitat. Cal confiar en els experts, perĂ² tambĂ© s'ha ser crĂtic quan et presenten dades estadĂstiques.
En aquest escrit s'analitzen grĂ ficament les dades recopilades i tractades per l'Institut Balear d'EstadĂstica - IBESTAT on s'estudien els coneixements i usos lingĂ¼Ăstics a les Illes Balears.
L'enquesta treballĂ sobre la poblaciĂ³ major de 16 anys de les illes Balears i es situa temporalment a l'any 2010. Els resultats estan agrupats per comarques: Formentera, Eivissa, Menorca, Mallorca: Tramuntana, Raiguer, Nord, Llevant, Pla, Sud i Badia de Palma (Zona equivalent a Palma i el Pairatge).
Les conclusions grĂ fiques a les que s'ha arribat (sigueu crĂtics) es descriuen en la segĂ¼ent imatge.
Les comarques s'agrupen en tres grans grups per semblances en els coneixements i usos del catalĂ de la seva poblaciĂ³ estudiada.
- El primer grup, on els percentatges d'usos i coneixements sĂ³n mĂ©s elevats, estĂ format per les comarques de Tramuntana, el Raiguer i el Pla. Tot i que la zona de Tramuntana despuntaria una mĂ©s que el Raiguer i el Pla.
- El segon grup en nivell de coneixements estĂ format per les comarques de Formentera, Menorca, el Nord, Llevant i Migjorn.
- I el tercer grup, on els coneixements sĂ³n mĂ©s pobres estĂ format per les comarques d'Eivissa i les que formen la Badia de Palma.
Si mirem el volum de poblaciĂ³ de cada comarca l'ordre s'inverteix.
- Els municipis que formen la Badia de Palma i Eivissa sĂ³n les que tenen mĂ©s poblaciĂ³
- Els que formen Tramuntana, el Raiguer i el Pla sĂ³n els que tenen menys poblaciĂ³. Excloent l'illa de Formentera que amb una poblaciĂ³ d'un 0,86% sobre el total de les Illes Balears es situa en el segon grup de coneixements i usos del catalĂ .
Les conclusions a les que s'arriba sĂ³n semblants a les descrites en el Blog "Poesia Oral Improvisada"
Recursos utilitzats
- Programa R d'estadĂstica.
- Microsoft Excel 2007.
- Minitab, versiĂ³ 17.
- Microsoft Power Point 2007.
Les dades
Font de les dades
Institut d'EstadĂstica de les Illes Balears (IBESTAT). ESP (CC BY 3.0)Telèfon: +34 971 784 575
Correu electrĂ²nic: info@ibestat.caib.es
http://www.ibestat.cat
Dades: http://ibestat.caib.es/ibestat/estadistiques/d5c5d125-653a-4fdc-b243-e9b590431f53/ca08202e-fe78-41c7-b178-92b24cb7bbda/ca/I902002_p100.px
Dades primĂ ries
Les dades del 2010 analitzades es presenten en la taula segĂ¼ent.AnĂ lisi grĂ fica
Diagrama de Pareto
El diagrama representa la poblaciĂ³ de cada comarca i el percentatge acumulat de poblaciĂ³ de cada una d'elles d'esquerra a dreta de major a menor poblaciĂ³.
Es conclou
- El 61% de la poblaciĂ³ estĂ en les Comarques de la Badia de Palma i Eivissa.
- Formentera en poblaciĂ³ representa el 0,86%.
GrĂ fic de Barres
Representen els percentatges de cada variable estudiada sobre els coneixements del català (entén el català , el sap parlar, el sap llegir i el sap escriure) per comarca.
Es conclou
- En general la gent entén més el català que el sap escriure.
- La comarca de Tramuntana despunta positivament en els percentatges. En canvi la Badia de Palma i Eivissa tenen els percentatges menors de coneixements i usos del catalĂ .
GrĂ fic de Mosaic
Representen el nombre de poblaciĂ³ (representada relativament per l'Ă rea del rectangle) que s'inclou dins cada grup de resultats (sap, no sap) i agrupat a l'hora per comarca. Aquest grĂ fic representa conjuntament el diagrama de Pareto de volum de poblaciĂ³ i el grĂ fic de barres pel percentatge de coneixement. Es visualitza bĂ© el pes que tenen les comarques amb mĂ©s poblaciĂ³ sobre la resta.
GrĂ fic de matriu
Es representa el resultats de cada variable entre elles mateixes (cada punt representa una comarca). AixĂ² permet d'una manera grĂ fica veure si els resultats formen grups de comportament.
Es conclou
- S'observen tres grups diferents. (marcats amb cercles, quadrats i rombs)
- La comarca de Tramuntana (cercle negre) té un comportament "outlier" respecte les altres comarques.
GrĂ fic de bombolles
És exactament igual al de matriu perĂ² en aquest cas la mida de les bombolles representa la poblaciĂ³ de cada comarca.
Es conclou
- Tret de Formentera que tĂ© un comportament de comarca mitjana (pel que fa a coneixements i usos del catalĂ ) la resta mostren que a part d'agrupar-se per coneixements tambĂ© ho fan per volum de poblaciĂ³. Es veu molt amb Eivissa i Badia de Palma, menys en la resta (que tenen una poblaciĂ³ semblant).
GrĂ fic d'estel
Es representa sobre cada eix el percentatge de cada una de les variables estudiades. Es pinta l'area que forma el rombe i aquest formarĂ un dibuix caracterĂstic d'aquell individu estudiat.
Representant el rombe per cada comarca ens permetrĂ agrupar-les per semblances de forma del rombe.
Es conclou
- S'observa el mateix que en el cas del grĂ fic de matriu.
- El dibuix del rombe Ă©s semblant entre les comarques d' Eivissa i Badia de Palma formant aixĂ el primer grup.
- Un altre grup estĂ format per Llevant, Nord, Formentera, Sud, Menorca.
- Un altre el formen el Pla i el Raiguer. I una mica mĂ©s separat d'aquest Ăºltim perĂ² a prop la comarca de Tramuntana.
Cares de Chernoff
Les cares de Chernoff Ă©s una respresentaciĂ³ multivariable (en aquest cas les variables sĂ³n: EntĂ©n el catalĂ , el sap parlar, el sap escriure i el llegir) que es fa sobre grup d'individus.L'objectiu es fĂ cil, sobre un dibuix d'una cara es van variant els diferents elements que la conformen segons els resultats relatius entre els individus. Si es varia la mida de l'ull segons els coneixements de sap llegir el catalĂ que es tenen: qui tingui el resultat mĂ©s baix tindrĂ l'ull mĂ©s petit, qui el tingui mĂ©s elevat, tindrĂ l'ull mĂ©s gran.
No es tracta de dir si els diferents individus més més polits o més lletjos. Es tracta de comparar cares: de comparar resultats.
Llegenda
En el cas que ens ocupa les cares s'han modificat segons la segĂ¼ent llegenda:
% Coneixements de sap parlar:
- Somriure.
- Amplada i alçada de la boca.
- Ample del nas.
% Coneixements de l'entén:
- Ample de l'orella.
- Ample, alçada i forma dels cabells.
% Coneixements de sap escriure:
- Alçada, amplada i forma de la cara.
- Alçada del nas.
% Coneixements de sap llegir:
- Alçada, amplada de l'ull.
- Alçada de l'orella.
Es conclou.
- Es confirmen els resultats observat anteriorment.
- La Badia de Palma i Eivissa s'assemblen molt.
- Llevant, Nord, Formentera, Sud i Menorca, amb petites diferències formarien un altre grup.
- El Pla i el Raiguer Semblen bessons.
- I Tramuntana és "qui té cara de més despert": té la cara (els resultats) més diferents.
Dendrograma
El dendrograma ens permet agrupar d'una manera més matemà tica i esquemà tica els diferents individus.
Es conclou
- Es veu matemĂ ticament com els diferents territoris s'agrupen per semblances en els usos i els coneixements del catalĂ .
Aquest escrit no Ă©s una avaluaciĂ³ de com estĂ la situaciĂ³ del catalĂ a les Illes, aixĂ² Ă©s digne d'una investigaciĂ³ mĂ©s elaborada, tan sols Ă©s una exploraciĂ³ de com s'agrupen els diferents territoris en el parlĂ que ens arribĂ d'antic a les Illes i el pes que tĂ© cadascun d'ells sobre el global.
Referències:
(1) http://en.wikiquote.org/wiki/Statistics(2) Enquesta modular d'hĂ bits socials. MĂ²dul de coneixements i usos lingĂ¼Ăstics (2010)
(3) Poesia oral improvisada