Com un tancó de figueres de pic

16.7.10



Abans que les coses fossin com ara era comú, i necessari, que devora de "ses cases" hi hagués un tancó de figueres de pic. Aquest lloc ha servit tradicionalment per abocar deixalles - objectes trencats, sabates velles -, com excusat de la casa i com a joquer de les gallines. Aquest indret complia la important funció de concentrar en un sol lloc els materials no degradables, que quedaven ocults entre les figueres i les parets del tancó (per altra banda les restes de menjar anaven als corrals) (1) .

Així de lluny el raconet es veia ben polit amb la paret de pedra seca i les pales de les figueres coronades per figues a punt de florir. Ara bé quan t'hi atracaves només veies soques de figueres coronant deixalles i gallines bequejant merda...

Ara podria fer un símil amb la situació que ens toca pair a ca nostra a causes del triomf en matèria de futbol de la selecció de l'estat del costat. Han aparegut banderes de tres franges i dos colors arreu (algunes amb pollastres pintats), la gent ha expressat el seu nacionalisme (aquells que diuen que no ho són) arran d'una victòria esportiva gràcies a jugadors estatals i molts de nacionals (però no de la nació que es pensen). Quan tot això no és més que una capa de colradura tenyint d'or el que no ho és, o un tancó de figueres de pic estatal, que de lluny sembla polit i de prop no és més que un munt de gallines bequejant merda, des de la gallina Lissavetzky a la quica Villar passant per tot l'entramat de xinxes, escurçons i rates que atrau (premsa manipuladora ...)

S'ha de reconèixer que varen jugar bé, i que lo més segur és que siguin mereixedors del títol mundial... però també s'ha de dir que en sortir de la gespa els peus es troben a dins el tancó de figueres de pic.

Bibliografia.
(1) Nova aportació al coneixement de les plantes d'Eivissa i FORMENTERA. ISBN 84-00-04963-2


You Might Also Like

1 comentaris