La cultura del tattoo

21.4.08

A la revista National Geographic(ximateix)hi ha publicat un article sobre la cultura del "Tattoo", on s'explica l'ús d'aquest art sobre la pell que en fan diferents ètnies, cultures o tribus urbanes... és un bón documental per apendre unes quantes coses sobre els tatuatges d'arreu del mon.


Brasil

El tint de l'arbre Xingu, un arbre que creix a la Conca de l'Amazones, serveix per elaborar els tatuatges que llueixen les dones que viuen en el parc nacional del Xingu (Brasil). Aplicat amb un pal petit, les marques és fan en un disseny lineal, amb cada línia és representa l'estat de la noia i si compleix els requisits per casar-se. Els tatuatges duren 6 mesos.




Samoa

Samoa és considerada l'epicentre de la cultura del tatuatge tribal al Pacífic Sud. Al contrari que a la resta de la Polinèsia, aquí la cultura del tatuatge mai morirà. El tatuatge és. considerava una part integral a la iniciació a la cultura Samoa, principalment pels homes, però també per a les dones, les marques es fan a la pubertat. Els tatuatges dels homes representen sovint la canoa tradicional de Samoa.




Nova Zelanda

La cultura del tatuatge va ser proscrita en el passat, aquesta tradició tribal ha experimentat una renovació recent entre la gent maorí de Nova Zelanda i d'altres cultures de la polinèsia. Las marques facials completes, o el "moko", tal com mostra aquest Cap Maorí, és el més comú a Nova Zelanda.




Etiòpia.

Una dona Mursi de la vall de l'Omo (Etiòpia meridional) s'adorna amb marques a la cara i una placa al llavi, considerades les mostres de la bellesa entre els Mursi.




Burkina Faso

Per a molts homes de l'oest d'Àfrica, marcar-se amb una cicatriu és una forma d'iniciació tribal i d'una mostra de valor. Fet amb unes fulles d'afaitar, el dolorós procés comença a la pubertat i continua a l'edat adulta. Cada tribu té dissenys del tatuatge diferents i distintius; Les marques d'aquest home indiquen el seu llogaret i el seu clan, però també són símbols de màgia negra per protegir-se dels mals esperits.




Nova Zelanda

La cultura maorí té una llarga tradició de tatuatges, es va imposar durant segles fins que cap a l'any 1800 els europeus la van proscriure. Aquests homes de Auckland pertanyen al "Anti-European Black Power Group ". Els seus tatuatges són una combinació d'art maorí tradicional del tatuatge, anomenat "moko", i símbols escollits dels que utilitzaven el grup "U.S. Black Power movement " dels anys '60. A la foto, un membre de la brigada maorí.




Japó

Dins de la cultura dels mafiosos japonesos, els Yakuza s'omplen els seus cossos amb tatuatges amb motius mitològics. Els tatuatges també es consideren una mostra en la iniciació a la màfia. El procés (ara realitzat amb les tècniques més modernes del tatuatge) pot arribar a durar fins a dos anys abans no s'hagi completat. Els tatuatges s'admiren pel seu color i patrons.




USA (Califòrnia)

La tribu californiana, aquests homes (fotografiats sota el Golden Gate Bridge a San Francisco) son líders del moviment modern local de "Primitivism". La tribu té una sala de tatuatges que fa tan sols la marca tribal. Varis dels artistes del tatuatge han viatjat fins a Borneo i han après l'art dels Caps tribals.




Panamà (Illa de San Blas)

Els indis Cuna viuen aillats a les illes de San Blas, davant la costa panamenya. Coneixen a les dones de Cuna, com aquestes dues germanes albines, per les seves marques del coll i els anells del nas. En la fotografia les dos germanes van vestides amb les tradicionals " molas", teles decorades amb patrons vistosos, coneguts arreu del mon. Dins de la cultura Cuna, els albins, anomenats "fills de la lluna" són tractats com èssers sagrats.




Etiòpia (cristians)

Encara que els tatuatges són considerats primitius per la majoria del etíops, mols cristians " Coptic", com aquesta dona Lalibela, es tatuen creus per demostrar la seva fe forta. Aplicat amb agulles, les marques s'estenen voltant el coll i poden arribar fins al pit.




A algun lloc del món



Sense comentaris...


© National Geographic (menys les últimes)

You Might Also Like

0 comentaris